Térképi lehatárolás

Innen: KÉP súgó


Általános leírás

Az új KÉP-ben a bejelentő űrlapok alatt minden ügytípusnál be van ágyazva a térképes felület, ahol az adott munka térbeli lehatárolását kell elvégezni.


Terkep alap.png

Nagyítás, kicsinyítés, rétegek panel

A térkép bal felső sarkában a nagyítás és kicsinyítés alatt található a rétegek gombja:


Terkep retegek.png


A rétegek gombra kattintva a különböző kérelmek adatait tartalmazó rétegek jelennek meg. Ezek tetszés szerint ki- és bekapcsolhatók, így ellenőrizhető, hogy volt-e már korábban leadott kérelem az adott területen, vagy hogy burkolatbontási tilalom alatt áll-e az érintett terület.

Alaptérkép és címkereső

A térkép ablakának jobb felső sarkában található ikonnal az alaptérképet lehet ki- és bekapcsolni, alatta pedig egy címkereső kapott helyet:


Terkep kereso.png


A szerkesztő panel

A címkereső alatt található a szerkesztő panel:


Terkep szerk.png


A szerkesztő panelon az első három ikon kiválasztásra szolgál:


Szerk panel1.png


Az ikonok balról jobbra haladva az alábbi funkciókat rejtik:

Vektoros elem kijelölése - Alapból ez a funkció aktív, a térképen való navigációt teszi lehetővé és kattintással egy megjelenő réteg adott eleme is kiválasztható.

Kijelölés téglalappal - Több elem kijelölésére szolgál.

Kijelölés lasszóval - Szintén több elem kijelölésére szolgál, csak egy szabad kézzel rajzolt tartományban.


A szerkesztő panel következő két eleme a térképen való szerkesztést szolgálja:


Szerk panel2.png


A bal oldali, Sokszög rajzolása ikonra kattintva egy sokszöget, a jobb oldali Téglalap rajzolása ikonra kattintva pedig egy téglalapot rajzolhatunk a térképre.

A térképi lehatárolás menete egyszerűbbé válik az új oldalon. A felhasználó a térképes felületen a bal egérgomb lenyomásával a terület töréspontjait lehelyezve bejelölheti a kérelemmel érintett területet. A szerkesztést dupla bal egérgombbal való kattintással lehet lezárni.

Lehetőség van arra is, még a szerkesztés lezárása előtt, hogy a tévesen lerakott töréspontokat visszavonjuk:


Szerk panel3.png


A bal oldali Visszavonás paranccsal vissza lehet vonni akár az összes addig lehelyezett töréspontot, az Újra paranccsal pedig újra le lehet helyezni a töréspontokat a visszavonás sorrendjében. A szerkesztést ebben az esetben is dupla bal egérgombbal való kattintással lehet lezárni.

Miután lehatároltuk a területet, a szerkesztőpanelon megjelenik a szerkesztésben érintett elemek száma, másolhatjuk a bejelentés geometriáját és törölhetjük is.

Amennyiben szükséges, a szerkesztés ikonjaira kattintva felvehetünk újabb területeket is a lehatárolásba a fenti lépéseket ismételve.


Szerk panel6.png


A szerkesztő panel jobb oldalán a fogaskerék ikonra kattintva a beállítások panelt hívhatjuk elő:


Terkep ill.png


Az eszköztippek engedélyezésekor a térképi lehatárolás során a kurzor mellett megjelenik a lehatárolással érintett rész területe.

A hozzáillesztés engedélyezésekor pedig lehetőségünk van arra, hogy a kiválasztott rétegek elemeinek töréspontjaihoz illesszük a saját lehatárolásunkat:


Terkep ill ret.png